Buitenlesdagchallenge voor basis en secundair onderwijs
Op 28 april vliegen de leerlingen in heel wat basis- en secundaire scholen weer buiten. MOS Vlaanderen roept dan de leerkrachten immers voor de 6e keer op om deel te nemen aan Buitenlesdag (www.buitenlesdag.be) en buiten les te geven. Meer dan 80 scholen registreerden zich als deelnemer. En dit jaar staat de leerlingen een nieuwe uitdaging te wachten met de Buitenlesdagchallenge van Natuurpunt.
Buiten leren komt het welzijn en het welbevinden van zowel de leerlingen als de leerkrachten ten goede. Leerkrachten ervaren meer voldoening en veerkracht, en leerlingen onthouden het geleerde beter en kunnen hun energie op een aangenamere manier kwijt. Om maar enkele voordelen van buiten leren te noemen. MOS is een samenwerkingsverband tussen het Vlaams Departement Omgeving, de vijf Vlaamse provincies en de VGC.
Veerle Malschaert motiveert scholen
Ook actrice en comédienne Veerle Malschaert steunt dit initiatief. Als meter van de actiedag steunt zij dit initiatief van MOS Vlaanderen al verscheidene jaren. De scholen die zich registreren op de website van Buitenlesdag maken trouwens kans op een gratis les improvisatietechnieken door Veerle.
“Wat ik van alle scholen heb gehoord, is dat een buitenlesactiviteit ook andere kenmerken van kinderen en jongeren naar boven brengt. Ikzelf kan me in mijn schooltijd geen buitenles herinneren. We zaten veel te veel binnen. Die leerkracht vooraan stak ons vol informatie. Misschien is het nog op veel plaatsen zo. Maar je kunt wel degelijk ook op een andere manier bezig zijn met de lesstof. Bovendien schijnt het goed te zijn voor de concentratie, even een frisse neus halen. We moeten outdoor learning nog beter bekend maken. Maar ik ben optimistisch, de trend is stilaan gezet”, zegt Veerle Malschaert.
Op zoek naar wilde planten en dieren
Nieuw dit jaar is de Buitenlesdagchallenge. Met de gratis app Obsidentify van Natuurpunt kunnen de leerlingen meer dan 22.000 wilde planten en dieren herkennen. De leerlingen nemen een foto en de app vertelt hen over welke plant- of diersoort het gaat. De uitdaging bestaat erin met de eigen groep(en) leerlingen zoveel mogelijk soorten te identificeren. Een instructievideo toont leerkrachten hoe ze zich met enkele kliks kunnen voorbereiden op hun deelname aan de challenge.
MOS Vlaanderen en Natuurpunt helpen leerkrachten op weg met een heleboel tips en tricks om zoveel mogelijk wilde dieren en planten te spotten. Zo moedigen ze hen aan om met de leerlingen de aangeplante bloemen in de borders links te laten liggen en naar plantjes te zoeken in de spleten tussen oude muurtjes, tussen stoeptegels, in het gazon of in de berm. Vogels kan je aantrekken door voedertafels, waterschalen, nestkastjes en nestmateriaal zoals mos te voorzien. En insecten verstoppen zich maar al te graag onder stenen en stukken hout.
Er bestaan ook heel wat huis- tuin- en keukenmiddeltjes om insecten te vinden of te lokken. Schud een handvol bladafval in een plastic bak even heen en weer en je ziet ongetwijfeld verschillende insecten rondlopen. Of hou een geopende paraplu ondersteboven onder een struik, schud eens aan de takken en bereid je voor op een rijke vangst. En wat overrijp fruit is een feestmaal voor vlinders. Met de app Obsidentify is het identificeren van al die dieren kinderspel. En de leerkracht kan al die informatie meenemen in de klas.